Een slechte rookgasafvoer is gevaarlijk

Een slechte rookgasafvoer is gevaarlijk

Een slechte rookgasafvoer is gevaarlijk

29 januari 2020
 Categorieën:
Industrie & fabricage, Blog


Zorg voor een goede rookgasafvoer

Wanneer brandstoffen zoals aardgas, stookolie, steenkool, benzine of hout verbrand worden ontstaan rookgassen. Bij een slechte verbranding kunnen die levensgevaarlijk zijn, omdat ze het giftige gas koolmonoxide bevatten. Daarom is het belangrijk dat de rookgasafvoer op een professionele manier geïnstalleerd wordt.

Strengere voorschriften

Net als bij een groot aantal andere bouwvoorschriften is de wetgeving voor de rookgasafvoer door de jaren heen veel strenger geworden. Ooit kon je je een verwarmingsketel bijna overal in huis plaatsen, geen probleem, maar tegenwoordig zijn er enkele strikte regels die een installateur moet volgen, wat kan betekenen dat de positie van de ketel moet veranderen of de schoorsteen zelf moet worden gewijzigd.

Positie van het rookkanaal

Zowel voor houtkachels als voor verwarmingsketels op gas of stookolie zijn er veiligheidsvoorschriften. Een rookkanaal moet op een bepaalde afstand van het dichtstbijzijnde raam, deur of verluchtingsopening geplaatst worden. Dit komt, omdat het afval dat door verbranding wordt gegenereerd, gevaarlijke gassen zoals koolmonoxide kan bevatten. Je moet er dus ook voor zorgen dat het afvalgas ook niet opnieuw het huis kan binnenkomen. Meestal wordt een afstand van 30 tot 60 cm gehouden. Bij een dak doorvoer moet er voldoende afstand gehouden boven platte daken, ver weg van regenpijpen en van de dakrand.

Geen temperatuurgevoelige onderdelen gebruiken

Het gas dat uit een schoorsteen komt, kan heet zijn, dus behalve dat de schoorsteenbuis veilig moet zijn om persoonlijke ongevallen te vermijden, moet de schoorsteen ook ver verwijderd zijn van materialen gevoelig zijn voor de hitte. Het rookkanaal moet bijvoorbeeld minstens 30 cm onder elke plastic goot worden geplaatst.

Positie rookgasafvoer voor de omwonenden

Als het rookkanaal zich binnen ongeveer 60 cm van de grenslijn van het pand bevindt, kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid en veiligheid van iedereen die voorbijloopt. Over het algemeen zal een rookkanaal op een muur die naast een openbare weg staat, omgeleid worden naar boven zo dat de gassen altijd boven hoofdhoogte blijven.

Rookkanalen en daklijnen

Er zijn vergelijkbare voorschriften voor rookkanalen die op dakniveau uitkomen. Deze voorschriften zijn specifiek bedoeld om de evacuatie van het rookgas te helpen bevorderen. Voor het grootste deel is dit niet belangrijk, omdat bijna alle rookkanalen tegenwoordig horizontaal door een muur naar buiten gaan. Alleen als je een apparaat voor het verbranden van vaste brandstof hebt, zal de schoorsteen over het algemeen via het dak naar buiten komen. Rookkanalen die over enige afstand door het huis gaan, worden vaak verborgen in een brandveilige kast. Toegangspanelen, om met regelmatige tussenpozen, toegang tot het rookkanaal mogelijk te maken zijn belangrijk om te kunnen ingrijpen bij eventuele defecten.  

Over ons
Wat zijn de ontwikkelingen in industrie en productie?

Dit blog is voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen in de industrie en productie. In dit blog kunt u meedoen aan discussies over bijvoorbeeld de vraag hoe een machinefabriek of een productiebedrijf de opleiding van jonge vakmensen regelt. Hoe krijgt en houdt een bedrijf de ideale mix tussen jeugd en ervaring? En hoe kunnen bedrijven ervoor zorgen dat jonge mensen geïnteresseerd raken in een opleiding in de industriële branche? De krapte op de arbeidsmarkt is enorm en het is maar de vraag of jongeren het nog wel zien zitten om in de productie industrie te gaan werken. In dit blog kunt u ideeën en ervaringen delen of leren van de ervaringen van andere deelnemers.

Zoeken
Archief
Recente artikelen
Tags